Συνέντευξη απο τον coach ψυχολογίας της διατροφής κο Γεώργιο Δελατόλα

Ελλάδα Κοινωνία Ψυχολογία της διατροφής

Σε συνέντευξη που παραχώρισε στη σελίδα μας ο coach ψυχολογίας της διατροφής Γεωργιος Δελατόλας απαντά σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ψυχολογία της διατροφής.

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κος Γεώργιος Δελατόλας θα αρθρογραφει στη σελίδα μας καθώς μας έκανε την τιμή να ενταχθεί στην συνακτική ομάδα και να δοθει η δυνατότητα στους επισκεπτες μας να διαβάζουν σχετικα με την διατροφή και την ψυχολογία.

Κύριε Δελατολα, δεν ήξερα ότι «η ψυχολογία της διατροφής» υφίσταται ως επιστημονικός όρος.

Η ψυχολογία της διατροφής υπήρχε ήδη σαν κλάδος της ψυχολογίας, ήταν όμως εστιασμένος σε κλινικές περιπτώσεις διαταραχών. Η δυναμική ψυχο.λογία της διατροφής, όπως έχει ονομασθεί η προσέγγιση που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο για την Ψυχολογία της Διατροφής και τον ιδρυτή του, Marc David, αφορά στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Η πλειονότητα των ανθρώπων αντιμετωπίζει έντονο στρες. Στη σημερινή εποχή, είμαστε σε κατάσταση στρες όχι για 4-5 λεπτά τη φορά (όσο διαρκούσε περίπου στη φύση η κατάσταση όπου τρέχαμε ή παλεύαμε για τη ζωή μας), αλλά για ώρες και μέρες και βδομάδες τη φορά. Ο πρωτόγονος εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν πρόκειται για θέματα φορολογίας, συναισθηματικά, επαγγελματικά, οικογενειακά ή εάν πρόκειται για τίγρεις που έρχονται κατά πάνω μας. Αντιλαμβάνεται χημεία στον εγκέφαλο που αντιστοιχεί σε σκέψεις ή συναισθήματα κινδύνου και θα ενεργοποιήσει αυτόματα την αντίδραση στρες ως μέσο επιβίωσης.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές πηγές, που παρέχουν εξειδικευμένες πληροφορίες σε θέματα διατροφής, ωστόσο θεωρείτε ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος επί της ουσίας;

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση σε σχέση με το πώς δουλεύει το ανθρώπινο σώμα. Πώς τρώμε, ποιες τροφές μας βοηθάνε περισσότερο ή λιγότερο και υπό ποιες συνθήκες. Έχουμε ξεχάσει πώς να τρώμε. Τη διαδικασία του φαγητού και της θρέψης την αντιμετωπίζουμε ως μία ακόμη δουλειά, που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα. Μια δουλειά που πρέπει να γίνει γρήγορα για να μη χάσουμε χρόνο.

Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;

Ο σκοπός της δουλειάς που κάνουμε, γενικότερα, είναι να ξεφύγει ο άνθρωπος από τον αγώνα δρόμου και να έρθει σε καλύτερη επαφή με το σώμα του και με τα σήματα που του δίνει. Όταν είμαστε σε αυτή την καλύτερη επαφή, το σώμα μας μάς μιλάει από μόνο του σχετικά με το τι χρειάζεται να φάει και πότε χρειάζεται να φάει. Δε χρειάζεται να είναι το τέλειο διαιτολόγιο με εξεζητημένες, ακριβές τροφές. Χρειάζεται όμως να εξασφαλίσουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Να εξετάσουμε το πρόγραμμα της ημέρας μας, τις συνθήκες, στις οποίες υπάρχουμε και λειτουργούμε. Ο εαυτός μας χρειάζεται άνεση για να απολαμβάνει κάθε φορά αυτό που τρώει.

Υπάρχουν απαγορευμένες τροφές;

Αποφεύγω τη λέξη «απαγορεύεται». Οι μόνες τροφές, θα έλεγα, που καλό θα ήταν να μη καταναλώνουμε καθόλου είναι όσες περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (τρανς λιπαρά). Από την άλλη, υπάρχουν «ισχυρές ουσίες» που και πάλι δεν τις απαγορεύουμε, σεβόμαστε όμως την ισχύ τους και τις αντιμετωπίζουμε αναλόγως – όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, η καφεΐνη, το οινόπνευμα. Για οτιδήποτε άλλο δεν έχω συγκεκριμένους κανόνες, που να ισχύουν απαράλλακτα για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε ηλικία, σε κάθε κλίμα, σε κάθε τόπο, σε κάθε κατάσταση υγείας. Με την εξάσκηση και την ανάπτυξη καλύτερης επαφής με το σώμα, θέλουμε να αφήνουμε το σώμα μας να διαλέγει. Το να διαλέγει μια τροφή αντί μια άλλη ή να φάει παραπάνω δεν είναι κάτι που πρέπει να λογοκριθεί. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε, να εντοπίσουμε και να καταλάβουμε ποιες είναι οι παράμετροι, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και τον κάνουν να πιστεύει ότι το συγκεκριμένο βάρος είναι το ιδανικό για εμάς την όποια δεδομένη στιγμή. Στη συνέχεια, με σεβασμό στο τι αισθανόμαστε, χωρίς να το λογοκρίνουμε ή να το εμποδίζουμε, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αυτές τις παραμέτρους και, σταδιακά, αντίστοιχα προσαρμόζεται η αντίδραση του εγκεφάλου και τελικά προσαρμόζεται και το βάρος, σχεδόν μόνο του. Το επιπλέον βάρος είναι σύμπτωμα, εμείς θέλουμε να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε τις αιτίες. Η λέξη «έλεγξε» διαγράφεται. Αντικαθίσταται από «άκου, νιώσε, συναισθάνσου». Στόχος μου είναι να συμβάλλω ώστε να αποκτήσει ο άνθρωπος μια όσο το δυνατόν πιο πλούσια, βαθιά και υγιή σχέση με το σώμα του και με την τροφή.

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα. Να, μια φράση που ακούμε συχνά.

Η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι μόνο η διατροφή, είναι πολλά άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο. Εξίσου σημαντικό ρόλο και, κάποιες φορές ίσως σημαντικότερο, παίζουν και οι σκέψεις, που έχουμε στο μυαλό μας, τα συναισθήματά μας, οι πεποιθήσεις μας. Το ποιοι είμαστε, όταν τρώμε.
Για παράδειγμα, αν είμαι χαλαρός και χαρουμένος και τρώω πίτσα, ο οργανισμός μου θα απορροφήσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το γεύμα. Εάν φάω ένα κατά τ’ άλλα πλούσιο και θρεπτικότατο γεύμα με ψάρι και λαχανικά, ενώ είμαι έντονα στρεσαρισμένος (ή λυπημένος ή θυμωμένος), θα απορροφήσω ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Τα όργανα του πεπτικού συστήματος είναι από τα πρώτα τα οποία υπολειτουργούν ή και κλείνουν όταν μπαίνουμε σε κατάσταση στρες. Είναι πολύ σημαντικό τι συμβαίνει μέσα μου, στο μυαλό μου.
Ακόμα, όπως υπάρχουν τοξικά χημικά σε μερικές τροφές που τρώμε, αντίστοιχα υπάρχουν τοξικές πεποιθήσεις στο μυαλό μας. Οι πεποιθήσεις αυτές είναι αβάσιμες ή λανθασμένες απόψεις, οι οποίες επηρεάζουν τον ψυχικό μας κόσμο, τη συμπεριφορά μας και τις αντιδράσεις του σώματός μας. Ενδεικτικές τέτοιες πεποιθήσεις στο χώρο της διατροφής:

  • Τα λιπαρά στις τροφές είναι κακό πράγμα και με παχαίνουν
  • Το να τρώω με παχαίνει
  • Το φαγητό είναι εχθρός μου
  • Λιγότερο φαγητό + περισσότερη άσκηση = μικρότερο βάρος
  • Η δίαιτά μου πρέπει να είναι τέλεια
  • Αν η εμφάνισή μου ήταν ΧΧΧ, τότε μόνο θα μπορούσα να ΨΨΨ

Οι πελάτες σας τι ηλικίας είναι;

Μέχρι στιγμής, είχα πελάτες από 18 έως 68 ετών. Οι περισσότεροι όμως είναι μεταξύ 35-45. Σ’ αυτή την ηλικία, ο άνθρωπος αρχίσει να ψάχνει να βρει τρόπους να έρθει πιο κοντά στο σώμα του. Σε πιο νεαρές ηλικίες, είναι πιο εύκολο να παρασυρθεί από τον κόσμο της ομορφιάς, της μόδας.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα;

Ανάλογα με την περίπτωση. Δεν έχω μαγικό ραβδάκι, βοηθάω τον άνθρωπο να βοηθήσει τον εαυτό του. Δουλεύουμε μαζί για μερικές συναντήσεις, μερικούς μήνες συνολικά. Ενώνουμε τις τελίτσες, αναγνωρίζουμε μοτίβα, συνειδητοποιούμε πράγματα που μας επηρεάζουν, ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα και τα συναισθήματα, αναπτύσσουμε νέες συνήθειες, σταδιακά βελτιώνουμε την ποιότητα τις διατροφής μας.
Η διάκριση αυτή είναι σημαντική. Δεν δίνω πρόγραμμα διατροφής, ούτε κάνουμε ψυχανάλυση. Ανάλογα με το αίτημα με το οποίο έρχεται κάποιος, (βάρος, ενέργεια, διάθεση, πέψη, κτλ), ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα και τρόπους προσέγγισης, χρησιμοποιώντας γνώσεις διατροφολογίας συνδυασμένης με τις γνώσεις του πώς ο νους επηρεάζει το σώμα (mind-body nutrition), θετικής ψυχολογίας και δυναμικής ψυχολογίας της διατροφής. Μπορεί κάποιος να δει αποτέλεσμα από την πρώτη βδομάδα που θα έρθει, αλλά συνήθως παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο, μέχρι να αρχίσει να φαίνονται πάνω στο σύμπτωμα οι αλλαγές που κάνουμε σε σχέση με την αιτία. Η πιο ακραία περίπτωση που μου έχει τύχει ήταν μια κυρία, με την οποία είχαμε δουλέψει για τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε χάσει κανένα κιλό- έξι μήνες μετά το τέλος της δουλειάς μας, επικοινώνησε μαζί μου για να μου πει ότι εκείνη τη δεδομένη στιγμή όλα όσα είχαμε συζητήσει είχαν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο πάνω της και ότι είχε αρχίσει να χάνει κιλά. Πήρε χρόνο να γίνουν οι αλλαγές μέσα της και στο περιβάλλον της. Συμβαίνει και αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Οι περισσότεροι πελάτες σας είναι γυναίκες να φανταστώ;

Ναι. Εννιά στους δέκα είναι γυναίκες.

Οι στόχοι σας, όσο εξελίσσεται η επιστήμη σας, ποιοι είναι;

Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους να απενοχοποιήσουν τους εαυτούς τους σε σχέση με το φαγητό. Να καταλάβουν ότι δεν είναι θέμα χαρακτήρα ή θέλησης το αν έχουν πάρει κιλά ή όχι. Να τους βοηθήσω να καταλάβουν τους μηχανισμούς άμυνας, που έχει το σώμα μας, πώς ενεργοποιούνται με το σημερινό τρόπο ζωής. Να ρίξω φως σχετικά με το πώς επηρεάζει η σκέψη μας και τα συναισθήματά μας τη σχέση μας με την τροφή και την επίδραση αυτής στο σώμα μας. Πλέον, γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της πέψης αρχίζει πριν ακόμα φτάσει η τροφή στο στόμα μας. Κατά την εγκεφαλική φάση της πέψης (cephalic phase of digestion response), εκκρίνεται ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 40% των ενζύμων και πεπτικών υγρών που θα απαιτηθούν για τη συνολική διεργασία της πέψης. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και βιώνει νοητικά την εικόνα του φαγητού, το άρωμα, τη γεύση, την ευχαρίστηση. Εάν όμως δεν είμαστε παρόντες κατά τη διαδικασία του φαγητού, εάν δε συμμετέχει ο εγκέφαλός μας, αυτόματα αυτό σημαίνει ότι το αντίστοιχο ποσοστό θρεπτικών συστατικών δεν θα απορροφηθεί από την τροφή και δεν θα ενσωματωθεί στο σώμα μας, ακόμα και εάν έχουμε μόλις φάει την πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά τροφή που υπάρχει στο ηλιακό σύστημα.  Ο εγκέφαλος μετά από λίγη ώρα θα διαπιστώσει αυτή την έλλειψη απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και θα δώσει εντολή να ξαναπεινάσουμε και να ξαναφάμε, αδιαφορώντας για το εάν έχουμε ήδη λάβει τις θερμίδες (ενεργειακό φορτίο) που χρειαζόμαστε. Αυτό δεν έχει σχέση με δύναμη χαρακτήρα ή με πειθαρχία, όμως έτσι ερμηνεύεται συνήθως.

Αυτό που απασχολεί τους πελάτες σας είναι κυρίως οι εμφανείς αλλαγές στην εμφάνισή τους από τη στιγμή, που θα μπουν στη διαδικασία της αλλαγής;

Το 50% των πελατών θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα στην εμφάνισή τους. Το υπόλοιπο ποσοστό έχει καταλάβει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά στη σχέση τους με το φαγητό και θέλουν να εξυγιάνουν αυτή τη σχέση. Έχω δει να επανέρχεται το σώμα σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν μπαίνουν σε λειτουργία κάποια πράγματα, που έχουμε πει. Έχω δει άλλες περιπτώσεις που δεν έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, αλλά αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους, αυξήθηκε η ενέργειά τους, η αντοχή τους, η διάθεσή τους, είδαν αλλαγές στο δέρμα ή σtα μαλλιά τους. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι σήμα ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, οπότε αναμένεται και αντίστοιχη προσαρμογή του συμπτώματος του βάρους ως επόμενο στάδιο. Θέλουμε οι άνθρωποι να δημιουργήσουν μια υγιή, χαρούμενη σχέση με το σώμα τους, η οποία να έχει στη βάση της και την υγιή σχέση με το φαγητό. Να τρώνε για απόλαυση, ευχαρίστηση, ενέργεια και καλή υγεία.

Μ’ αρέσει ιδιαίτερα που επαναλαμβάνετε τις έννοιες της απόλαυσης, της ευχαρίστησης, της ενέργειας, της καλής υγείας.

Η απόλαυση και η ευχαρίστηση είναι πάρα πολύ σημαντικές παράμετροι. Η αντίδραση χαλάρωσης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από την αντίδραση στρες: μεγιστοποιεί την πέψη, αυξάνει τον μεταβολισμό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κι εγώ. Να είστε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *