Επίδομα Ενοικίου – Ανοιξε η πλατφόρμα – Οδηγίες Συμπλήρωσης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ελλάδα Οικονομία
Σε λειτουργία βρίσκεται από την χθες (12/3) το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Το πρόγραμμα για το επίδομα ενοικίου αφορά 260.000 νοικοκυριά και οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.epidomastegasis.gr, με τους κωδικούς του TAXISnet.

Για το επίδομα απαιτείται να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα περισσότερο από 5 χρόνια.

Η online αίτηση γίνεται µε πολύ απλές διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές για το κοινωνικό µέρισµα και το ΚΕΑ:

  1. Μπαίνουμε στην διεύθυνση www.epidomastegasis.gr και πατάμε ΠΟΛΙΤΕΣ
  2. Στην σελίδα που ανοίγει πατάμε στο «Είσος με διαπιστευτήρια TaxisNet»
  3. Στη συνέχεια κανουμε κλικ στο συνέχεια στο TaxisNet
  4. ΣυμπληρώνουμΕ το ονομα χρήστη και τον κώδικο και παταμε ΣΥΝΔΕΣΗ
  5. Στη συνέχεια κανουμε κλικ στην έγκριση και πατάμε ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  6. Σε αυτή τη σελίδα συμπληρώνουμε το ΑΜΚΑ (το ΑΦΜ συνήθως είναι ήδη συμπληρωμένο) και πατάμε ΕΙΣΟΔΟΣ
  7. Σε αυτό το σημείο πλεόν συμπληρώνετε τα πεδία που βλέπετε. Στο τέλος της αίτησης θα δείτε «Επισημάνσεις Αίτησης». Εκεί αναφέρονται τυχόν σημεία που πρέπει να διορθώσετε.
  8. Αφού συναινεσουν τα μέλη και βεβαιωθείτε οτι στις επισημάνσεις αίτησης δεν σας ανεφέρει κατι προχωράτε στην Οριστική Υποβολή και αμέσως βλέπετε αν εγκρίθηκε ή οχι η αιτησή σας.
  9. ΠΡΟΣΟΧΗ κάθε φορά που διορθώνετε καποια απο τις σημειώσεις να επιλεγετε στο κατω μερος της αιτησης το «Αποθήκευση και Ελεγχος», ώστε να βεβαιώνεστε οτι το βήμα που επιδιορθώσατε εχει αποθηκευτεί.

 

 

Όσοι υποβάλουν αίτηση έως τον Απρίλιο, θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα από την 1/1/2019.

Το ύψος του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 35 για κάθε επιπλέον μέλος με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή, ενώ δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ) υποβάλλονται στα Κέντρα Κοινότητας.

«Το επίδομα ενοικίου είναι ανάμεσα στα τελευταία μέτρα που είχαν απομείνει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ», δήλωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Όπως διευκρίνισε η ίδια το επίδομα στέγασης δίνεται σε δυο μορφές : 300 εκατ. ευρώ για όσους μένουν σε ενοίκιο και 200 εκατ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.

«Υλοποιούμε πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να κόψουμε τις συντάξεις», πρόσθεσε η κ. Φωτίου.

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.

Ο αριθμός του μισθωτηρίου συμβολαίου παίζει ρόλο – κλειδί.

Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούμενοι ή άλλα μέλη που υποβάλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση) αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η συναίνεση όλων των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης.

Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2019 εφόσον υπάρχει μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία.

Μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Από 1/1/2020 αυτό θα συνιστά προυπόθεση για την δικαίωση του επιδόματος.

Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.

Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του Επιδόματος Παιδιού.

Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεικές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας.

Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο – με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής – από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος.

Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες ή μισθώνουν μέρος κατοικίας ή κατοικία που τους είχε παραχωρηθεί σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις ή ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου εκτός κι εάν οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν ημερομηνία έναρξης έως και 31/1/2019 και έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως.

Το επίδομα χορηγείται για 12 μήνες. Έξι μήνες μετά την έγκριση κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις η επιδότηση ανανεώνεται αυτόματα για άλλους 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *