Διαβατά: Επιτήδειοι έστελναν μηνύματα δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες στους πρόσφυγες

Ελλάδα

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές, διακινούνταν, τον τελευταίο μήνα, καλέσματα για την μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα.

Στα αρχικά μηνύματα, γίνεται λόγος για μία κίνηση αιτούντων άσυλο, προκειμένου να διεκδικήσουν την έξοδό τους από την Ελλάδα με κατεύθυνσή άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι πρόσφυγες για δεύτερη μέρα διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

«Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς, στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε, όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που βρίσκεται η ίδια σε οικονομική κρίση και με αυτή την ανεργία;» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που έχει σταλεί στις 5 Μαρτίου, σε μία από τις εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για να επικοινωνoύνται τα καλέσματα. Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρεται, ότι «σε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Απρίλη» θα κορυφωθεί η προσπάθεια για αποδοχή «ενός ανθρωπιστικού αιτήματος, να βρούμε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ενδεικτικά, τα πρώτα μηνύματα που έχουν σταλεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα:

«Μετά τον Μάρτιο του 2016, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ζουν στις χειρότερες ανθρώπινες συνθήκες με ελάχιστες εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Οι διεθνείς θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφέρει το απάνθρωπο καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς οι ίδιοι οι μετανάστες στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πόσο είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που έχει και η ίδια οικονομική κρίση και ανεργία; Πόσο μπορείτε να παραμένετε στην τρέχουσα κατάσταση; Η ομάδα δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να συντονίσει ένα ανθρωπιστικό αίτημα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι να αγκαλιάσει ανοιχτά τους μετανάστες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο και να βρούμε καταφύγιο σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους».

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και το συντονισμό των αιτούντων άσυλο μακριά από θρησκευτικές, γλωσσικές, εθνικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές προς την κατεύθυνση ενός ανθρώπινου αιτήματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο, θα αγκαλιάσουν τους μετανάστες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετακίνησή μας είναι μια εντελώς νόμιμη δράση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία και παράνομη συμπεριφορά. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Το κίνημά μας είναι απόλυτα αυθόρμητο και δεν συνδέεται με κυβερνητικούς θεσμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους. Με την ελπίδα ανοίγματος των συνόρων».

Εξ’ αρχής οι ημερομηνίες που αναφέρονται για το υποτιθέμενο «άνοιγμα των συνόρων», είναι η 4η και η 5η Ιουλίου, ενώ ένα μήνυμα που έχει σταλεί την 1η Απριλίου, αναφέρει: «Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το «σημείο» της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω».

Τον κίνδυνο έχουν εντοπίσει ορισμένες οργανώσεις όπως η Mobile Info Team που επιχειρεί με μηνύματα και στην συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά και σε άλλες, όπως το Facebook, το WhatsApp, να εμποδίσει την διακίνηση των ψευδών ειδήσεων, ενημερώνοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σύνορα και πως ένα τέτοιο εγχείρημα ενέχει κινδύνους.

Στο γκρουπ, ωστόσο, συμμετέχουν 2.800 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που μεταξύ άλλων ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κακές συνθήκες διαμονής στα καμπ, αλλά και ενθαρρυντικές πληροφορίες για αντίστοιχες κινήσεις στην Τουρκία και την Ιταλία. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των fake news: «Οι φήμες για το άνοιγμα των συνόρων στην Τουρκία είναι σοβαρές, πολλοί αιτούντες άσυλο στην Τουρκία είναι έτοιμοι να μετακομίσουν στην Ελλάδα και όσο περισσότερο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για ψεύτικες ειδήσεις, τόσο το αυτί του πρόσφυγα δεν ακούει».

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης

Ωστόσο, όλοι οι πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης αποχώρησαν.

Νωρίτερα, είχαν κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές ζητώντας να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα.

Στελέχη από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

Από σήμερα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Σύμφωνα με το υπουργείο παντως, οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν διακινητές ως υπεύθυνους για την κυκλοφορία των ψευδών πληροφοριών περι ανοίγματος συνόρων, κάτι που προς το παρόν πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *